Historie van het pand

Brasserie De Smaeckkamer is gevestigd in “Huize Westerhout”.

Park Westerhout stamt uit 1726. Na enkele wisselingen van eigenaar heeft de gemeente Beverwijk in 1965 een groot deel van het landgoed aangekocht. Hiermee werd het park van circa 16 hectare ook voor publiek toegankelijk. Het landgoed rond het huis bestaat uit een parkbos met statige bomen, een rijke stinseflora en een (voormalig) eikenhakhoutbos. De duinbeek Scheybeek stroomt door het park.

Huize Westerhout behoorde tot het bezit van de familie Boreel, die ook de buitenplaats Beeckestein in Velsen in bezit had naast bezittingen in Amsterdam en elders. Het landhuis is gebouwd naar een ontwerp van de Haagse architect J.J. van Nieukerken (1854-1913) in neo-Hollandse renaissancestijl. Opdrachtgever was jhr. G.S. Boreel, burgemeester van Beverwijk (1882-1897) en eigenaar van landgoed Westerhout. Het oude herenhuis op Westerhout werd afgebroken en onderdelen hiervan werden in het nieuwe huis hergebruikt, waaronder vloerbalken, marmeren vloeren en schoorsteenmantels. In 1905-1906 liet Boreel zijn buitenhuis aanzienlijk uitbreiden naar ontwerp van Van Nieukerken en zijn zoon M.A. van Nieukerken.

In 1966 werd Huize Westerhout inclusief het aangrenzende park verkocht aan de gemeente Beverwijk. Het park werd na de verkoop toegankelijk gemaakt voor publiek en de muziekschool nam al snel haar intrede in het pand.

huize westerhout